L’Ajuntament d’Amposta, amb la col·laboració de la fundació Espigoladors i el finançament de l’Agència de Residus de Catalunya, ha començat avui la primera de les espigolades de fruits dels arbres urbans en el marc del projecte “Espigola i alimenta”, una iniciativa pionera que promou l’aprofitament d’aquests fruits del municipi per transformar-los en aliments destinats a entitats socials.
Malgrat que a principis d’octubre es va fer un primer intent d’espigolar garrofers, les pluges van obligar a suspendre la recol·lecció i no ha sigut fins aquest dimecres 22 d’octubre quan s’ha pogut iniciar l’espigolada de les oliveres del parc dels Xiribecs, amb la participació d’una trentena de persones, entre voluntaris de Creu Roja Amposta i alumnat de l’Institut Montsià i de l’Escola Agrària d’Amposta, i en què s’han collit 239 kg d’oliva.
Aquesta primera acció permetrà recuperar olives que, d’una altra manera, s’haurien perdut, per transformar-les en oli d’oliva que es destinarà íntegrament al banc d’aliments de les entitats socials de la ciutat. Segons els càlculs inicials, està previst que amb totes les oliveres que hi ha a Amposta en sòl municipal es podran recollir uns 1.500 quilos d’olives i produir, si la campanya va bé, uns 150 litres d’oli d’oliva. “És un exemple de com la col·laboració entre administració, entitats i centres educatius pot generar un impacte real: convertim un recurs local en un aliment essencial per a qui més ho necessita”, ha destacat l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, qui també ha posat èmfasi en el fet que es tracta d’una acció molt alineada amb els objectius de transformació sostenible de la ciutat.
La regidora d’Educació i d’Acció Climàtica i Medi Rural, Núria Marco, també ha destacat el triple vessant del projecte. Per una banda, el vessant sostenible i de lluita contra el malbaratament alimentari, així com la recuperació de productes com la garrofa; per l’altra, el vessant social d’ajuda a persones vulnerables i finalment, el vessant educatiu, ja que l’alumnat de formació professional participa en les espigolades i, a més, es duran a terme activitats educatives per tal de conscienciar els més menuts.
El projecte Espigola i alimenta, impulsat per l’Ajuntament d’Amposta amb el suport de la fundació Espigoladors i el finançament de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), té com a objectiu reformular la gestió de la poda urbana i donar una nova vida als fruits dels arbres municipals. D’aquesta manera, el que abans era un residu i que moltes vegades generava problemes de neteja a l’entorn urbà es converteix en un recurs alimentari que contribueix a combatre el malbaratament i a fomentar una economia circular i sostenible. Les espigolades s’estendran a altres punts del municipi fins a finals del 2025, moment en què s’iniciarà el procés de transformació del producte principal, una transformació que també es farà seguint criteris de l’economia social i solidària, a través de molins d’oli i cooperatives de proximitat.